Cooking with wine
Тайните на неотразимия вкус


Вино в кухнята: Тайните на неотразимия вкус

Ето няколко важни неща, които е добре да знаете, когато готвите с вино:

  1. Изберете подходящо вино: Избирайте вино, което бихте пили, защото неговите аромати ще се усещат в ястието. Сухите бели вина като Совиньон Блан или Шардоне са подходящи за леки сосове, морски дарове или пилешко месо. За червени меса и богати яхнии изберете червени вина като Мерло, Каберне Совиньон или Пино Ноар. Не използвайте вина, обозначени като "вина за готвене", тъй като те често съдържат добавена сол и не са качествени.

  2. Качеството е важно: Не е нужно да купувате скъпи вина за готвене, но използването на качествено вино ще подобри вкуса на вашето ястие. Избягвайте вина, които са се развалили или са окислени, защото те могат да придадат лош вкус.

  3. Балансирайте вкусовете: Виното добавя дълбочина и киселинност към ястията, затова е важно да го съобразите с останалите съставки. Киселинните вина са подходящи за деглазиране на тигани, приготвяне на пикантни сосове или за придаване на свежест на ястие. Внимавайте с таниновите или силно дъбовите вина, тъй като те могат да доминират над останалите вкусове.

  4. Време за готвене и температура: Когато готвите с вино, алкохолът се изпарява донякъде, оставяйки ароматите си. По-дългото готвене и по-високата температура намаляват съдържанието на алкохол, докато по-краткото готвене или добавянето на вино в края запазва повече алкохол и по-остри аромати. Регулирайте времето и температурата според желания резултат и рецептата.

  5. Заместители на виното: Ако рецептата изисква вино, но не искате да използвате алкохол, можете да го замените с безалкохолно вино, винен оцет или дори бульон. Всяка замяна променя вкуса, затова преценете как ще се отрази на ястието.

  6. Редуциране за по-силен вкус: Редуцирането на виното концентрира ароматите му, създавайки по-богат сос или глазура. Оставете виното да къкри в широк тиган на средна температура, докато се редуцира до желаната гъстота.

  7. Експериментирайте: Готвенето с вино дава възможност за творчество. Експериментирайте с различни вина, сортове и вкусови комбинации, за да откриете своите предпочитания и да създадете уникални кулинарни преживявания.

Не забравяйте, че готвенето с вино може да обогати вкуса на вашите ястия, но умереността е ключова. Опитвайте по време на готвене и регулирайте количеството вино, за да постигнете желания вкус.

Наздраве и вкусни приключения в кухнята!


Bulgarian unique terroir